Betongelementprisen 2019 er tildelt KAP Kontor for Arkitektur og Plan AS for Ostasteidn rasteplass.

Beskrivelse

Rasteplassen Ostasteidn er på vestsida av Sandsfjorden, ved fylkesvei 46 i Suldal kommune. Utsiktspunktet ligger i et landskap der kunstneren Lars Hertervigs fant sine motiver og arkitekturen på rasteplassen er inspirert av dette.

Rasteplassen består av tre hovedelementer.

En gangbane leder besøkende til sitteplasser som er nordvendt, og med utsikt innover Sandsfjorden. Besøkende kan også bruke en benk ved den skadeskutte bergknausen som gir naturlig le mot vinden. Det tredje hovedelementet i prosjektet er selve servicebygget, formet som en organisk og vridd konstruksjon utført i betongelementer, glass, stål og glassfiber.

Disse tre hovedelementene ligger som hjørner i en trekant og forbindes med lette gitterriststier i glassfiber som ligger i terrenget med ledelys i bakken som viser vei i mørket.

Plassen ble ferdigstilt i 2018, og er det hittil siste tilskuddet til Statens vegvesens turistvegsatsning.

Det enkle servicebygget består av tre rom; to toalettrom og et teknisk rom. Hvert rom er formet av et organisk betongelement betongelementer og konstruktiv plasstøpt betong på utsiden. Bygningen er utført som en isolert sandwichkonstruksjon.

Innvendig er veggoverflatene utført i hvit, tekstilforskalt, glassfiberarmert betong. Overflatene gir et presist avtrykk av tekstilene som er brukt i formen da elementene ble støpt, man ser avtrykket fra hver minste detalj fra søm til bretter og grove glidelåser. Man overaskes av dette uventede myke og bølgende uttrykket når man går inn i rommene. Rommene har konede former, som henter dagslys inn gjennom et lite takvindu i toppen av rommet.

Det er tydelig kontrast mellom en enkel, kantete betongoverflate utvendig og en forfinet, taktil og organisk betongoverflate innvendig. Bygget skal vegeteres med mose utvendig på sikt slik at betongen ikke blir synlig. Dette vil forsterke assosiasjonen til Hertervigs verden.

Man kan se at fokus på innovasjon har utfordret betongoverflatene utvendig, utbedringstiltak vil løse dette.

Begrunnelse

Rasteplassens grep, både selve landskapsutformingen så vel som sammenhengen mellom servicebygget og de øvrige rasteplasselementene, fungerer godt.

Hovedfokus for prisen er selve servicebygget som juryen finner unik i form og utførelse.

Det er spesielt den innvendige bruken av betongelementer som er interessant og nyskapende. Den koniske formen gjør at de myke foldene på innsiden blir tettere opp mot taket og overlyset. Lysinnslippet i toppen spiller sammen med både små krumninger i overflaten øverst, og med større og slakere folder nedover veggen til å skape spennende lys- skyggevirkninger i rommet. Prosjektet forholder seg bevisst til få og enkle materialer som settes sammen med fin og enkel detaljering. Det nennsomme forhold til detaljeringen vises godt i dørinnsetting, lyslister, våtromsinstallasjoner med mer.

Tekstilforskaling er en uvanlig teknikk, arkitekten forteller at prosjektet har vært preget av utviklingsarbeid med prøving og feiling. Det er prisverdig at de har våget å tenke nytt og stå løpet ut. Det at de tør å satse så sterkt vitner også om et godt samarbeid mellom arkitekt og betongelementprodusent.

På bakgrunn av dette har juryen besluttet at betongelementprisen for 2019 skal tildeles KAP Kontor for Arkitektur og Plan AS

Ostadsteidn 10 . desember 2019

Trine Amundsen

Norske Arkitekters Landsforbund

Randi Augenstein

Norske Arkitekters Landsforbund

Kristoffer Øyen

Norske Arkitekters Landsforbund

Bjørn Uppstad

Rådgivende Ingeniørers Forening

John-Erik Reiersen

Betongelementforeningen

Prosjektopplysninger:

Kategori: Rasteplass og utsiktspunkt

Byggherre: Statens Vegvesen

Arkitekt: KAP kontor for Arkitektur og Plan AS

Landskapsarkitekt: Imke Wojanowski

Betongelementer: Tunge Ting AS

Rådgivere: Procon Rådgivende Ingeniører AS og Multiconsult AS

Størrelse: 6 kvm

Sted: Ostadsteidn, Suldal Kommune

Prosjektperiode: 2018

Motta nyhetsbrev?

Motta nyhetsbrev?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: